Vrije School Haverlo

Horeca

  • 2de en 3de jaar: Basis horeca
  • 4de en 5de jaar: Keukenmedewerker
  • ABO: Keukenmedewerker

In de opleiding basis horeca leer je om voedsel te bereiden tot een smaakvolle maaltijd. Hier komen heel wat technieken aan bod. Snijtechnieken en ook kooktechnieken zoals stomen, koken, stoven of braden. Om de voedselveiligheid te garanderen staat de aandacht voor persoonlijke hygiëne en onderhoud centraal. Je leert ook werken met toestellen die typisch zijn voor een grootkeuken. Alles is er veel groter dan in je keuken thuis. In de grootkeuken werk je in teamverband.

De opleidingsfase duurt 2 jaar. Daarna start je met de kwalificatiefase in de opleiding keukenmedewerker.

Na het slagen in de opleiding ontvang je je getuigschrift.

Nu zijn er verschillende mogelijkheden:

  1. Je kan een aanvullend ABO jaar volgen waarin je per week 2 dagen naar school komt en 3 dagen ervaring opdoet op je werkplek. Na het slagen heb je naast die ervaring ook een getuigschrift ABO op zak. Er zijn 2 mogelijke richtingen:
    • Keukenmedewerker
    • Medewerker kamerdienst (onder voorbehoud van wijzigingen & enkel mogelijk binnen ABO)
  2. Er is ook de mogelijkheid om een extra kwalificatie te behalen in een andere opleiding naar keuze. De klassenraad zal je hierin advies verlenen en zal beslissen in welk jaar (4de of 5de) je kan starten.
  3. Of je kan bijvoorbeeld aan de slag in…
  • een ziekenhuis, een rusthuis of een andere zorginstelling waar men maaltijden in een grootkeuken klaarmaakt
  • de horeca, een broodjeszaak, een feestzaal of bij een traiteur

Wist je dat…

  • In onze grootkeuken worden er dagelijks warme maaltijden gemaakt voor 3 scholen. Voorbereiding, tempo en organisatie worden dus elke dag opnieuw ingeoefend.
  • Elke dag gaat er ook een grote hoeveelheid belegde broodjes de deur uit. Ze worden stuk voor stuk door leerlingen klaargemaakt.